Перевезення продукції – особливості перевезення

У великих містах працює величезна кількість продуктових магазинів. Ті, відповідно співпрацюють з постачальниками. Останні здійснюють поставки продуктів і часто використовують послуги сторонніх компаній. Але далеко не кожен підрядник здатний виконати перевезення їжі відповідно до всіх стандартів. Давайте розберемося, з якими нюансами стикаються компанії, що надають такого роду вантажоперевезення по Харкову.

Транспортування продуктів харчування не може порівнюватися з іншими видами транспортувань через безліч правил, які потрібно дотримуватися.

Категорії продуктів

Поділяються на наступні 4 види:

  • сухі (крупи);
  • рідкі (вино, молоко);
  • швидкопсувні (м’ясо, фрукти);
  • напівфабрикати.

Транспорт підбирається на основі категорії перевезених продуктів. Це може бути універсальний і спеціалізований спосіб перевезення.

Фактори впливу

На підбір умов та обладнання впливають такі фактори:

  • температура;
  • час та умови зберігання;
  • правильна упаковка;
  • повна фіксація вантажу;
  • час і умови доставки.

Все перераховане вище відіграє свою роль при перевезенні. Недотримання правил призведе до швидкого псування товару і забезпечить збитки для магазину і служби перевезення.

Особливості перевезення деяких продуктів

Кожен продукт має власні умови зберігання і доставки. Це допомагає не тільки розміщувати на прилавках все свіже, але і дотримання умов максимально зберігає початкові властивості виробу.
Швидкопсувні продукти вимагають особливих умов зберігання, як наприклад, молоко. Від необробленого сирого молока на стінках молоковоза накопичуються бактерії бродіння та інші, які прискорюють псування молочної продукції. Тому засоби і періодичність очищення такого транспорту визначається нормами санітарної гігієни. Часто у молока обмежений термін придатності, але свіжі пакети з ‘являються день у день від дати виробництва. Це означає, що завод або ферма знаходяться зовсім недалеко.
Яйця потрібно перевозити на підкладці з деревної стружки, щоб зберегти свіжість. Гранична швидкість для машини з таким вантажем – 30-50 км на годину.
Для заморожених напівфабрикатів потрібні спеціальні холодильники (рефрижератори), які підтримують постійну негативну температуру зберігання.
Для підтримки ефекту глибокої заморозки температурний показник повинен триматися в межах -20 – -25 градусів. Такий низький поріг потрібен для збереження максимальної кількості смаку і більшості корисних речовин.
Холодильники потрібні і для контейнерів перевезення м ‘яса на далекі дистанції.
Для транспортування живої риби та олії (соняшникової та іншої) потрібно використовувати спеціальні цистерни.
Збереження має велике значення в разі перевезення фруктів. Якщо більшість фруктів приїде пом ‘ятими або битими, то купівельний інтерес помітно зменшиться. З цього випливає, що терміни реалізації та прибуток помітно скорочуються для вже зіпсованих продуктів (на прилавках биті овочі та фрукти можуть повністю зіпсуватися протягом пари днів). Іноді спеціально збирають недозрілі плоди і відправляють їх у магазин, але це не підходить для абсолютно всіх продуктів. Частина з них доходить до повного дозрівання прямо у вантажному відсіку машини під час транспортування.

В якому вигляді перевозять продукти

Є певні вимоги до того яким чином повинні бути упаковані продукти. Заморожену рибу, м ‘ясо пакують в коробки, а овочі, фрукти кладуть в щільну тару, щоб плоди не терлися один об одного.
Сама тара повинна бути чистою і обробленою, не мати запахів і зовнішніх пошкоджень.

Обладнання для перевезення продуктів харчування

Для підтримки оптимальних умов зберігання в машини встановлюють:

  • холодильні установки, які здатні регулювати і мінусову, і плюсову температуру;
  • ізотермічний фургон, який, як правило, використовується для охолодженої продукції. Складається з зовнішньої і внутрішньої обшивки, каркасу і шару утеплювача між обшивками.
  • системи вентиляції для регулювання температури, усунення вологості, постійної подачі свіжого повітря та видалення продуктів дихання овочів і плодів тощо.

Перевезення продуктів харчування – відповідальний процес, повний правил і норм, яким важливо слідувати. При транспортуванні як заморожених, так і свіжих продуктів потрібно врахувати всі фактори впливу. Орієнтуючись на них можна з легкістю доставити їжу свіжою і первозданною на вигляд.
Не всі компанії, що займаються такими видами робіт, здатні здійснити якісне перевезення такого примхливого продукту, як їжа. Для цього потрібно спеціальне обладнання і вантажні машини, які нададуть лише фахівці.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обратный звонок


Оставьте номер Вашего телефона и мы перезвоним Вам!